Historia

Idea kerhosta syntyi vuonna 92, kun Juha ”Popsi” Tiili osti ensimmäisen harrikkansa.

Seuraavana vuonna istuessaan Klamilan Kujansuu-nimisessä baarissa, Popsi puhui kaverinsa kanssa ideasta, ja pohti mikä voisi olla hyvä nimi kerholle. Kaveri ehdotti, että käytä baarin nimeä. Kujansuu MC? Se oli siinä. Kerhon logon idea lainattiin tatuointilehdestä hieman myöhemmin.

Ajatus moottoripyöräkerhon perustamisesta sai kannatusta kaveriporukassa, joten suunnattiin Maaritin Baariin suunnittelemaan. Parin kaljan jälkeen Kujansuu MC oli päätetty perustaa. Perustamiskokoukseen osallistui kolme ukkoa, joista tänäkin päivänä kerhossa on mukana Popsi ja Juha ”Hietsu” Hietala.

Seuraavaksi rekrytöitiin jäseniä, jotta kerhotilojen hankkiminen oli mahdollista. Kaikki kolme perustajajäsentä olivat koko ikänsä pyörineet erinäisissä ajoneuvoharrastajaporukoissa, joten moottoripyöräkerhotoiminnasta kiinnostuneet löytyivät suhteellisen kivuttomasti. Kun 10 tyyppiä oltiin saatu kasaan, alkoi kerhotilojen metsästys.

Seuraavana vuonna löytyi kerholle tilat Haminan keskustasta vanhasta meijeristä. Samassa kiinteistössä vaikutti Haminan Seudun Moottorikerho, joten paikka oli hyvin optimi moottoripyöräkerhotoiminnalle.

Läpi 90-luvun jäseniä tuli ja meni. Kerho ns. haki vielä paikkaansa, mutta harrastaminen oli mukavaa. Perinteistä biker-touhuilua reissuineen, rassauksineen ja ankaraa biletystä sisältäen.

Vuosituhannen vaihtuessa kerho sai huonoja uutisia. Vanha meijeri sai purkutuomion. Oli keksittävä uudet tilat. Aikaa oli kuitenkin sen verran, että vaihtoehtoja pystyttiin katsomaan rauhassa läpi. Uudet tilat löytyivät lopulta Kapteeninkadulta Hietakylän hautausmaan vierestä.

2002 haluttiin tarjota paikallisille leipää ja sirkushuveja mopokisojen muodossa. Ensimmäiset kisat pidettiin kerhon edustalla Savilahden jäällä, ja tapahtuma sai hyvän vastaanoton. Kisat suureni vuosi vuodelta. Nykyään mopokisat ovatkin Haminan talvikauden yksi suurimmista tapahtumista. Voit lukea lisää kyseisestä tapahtumasta täältä.

Seuraavana vuonna biker meetingin yhteydessä ryhmä bikereitä ilmoitti, että haluaisi perustaa yhdistyksen, jonka ideana olisi kerätä varoja sotiemme veteraaneille. Kujansuu MC lähti mukaan siltä istumalta. 2004 Bikers for Veterans perustettiin, jossa olemme mukana vielä tänäkin päivänä. Kiitos-tuotteet tulivat markkinoille, ja ne olivat suuri hitti. Niinkin suuri, että verottaja halusi puuttua peliin, mutta lopulta oikeus ja kohtuus voitti, ja sotiemme veteraanit saivat tuotteista saadut voitot lyhentämättöminä. Bikers for Veterans on kerännyt veteraaneille noin puoli miljoonaa euroa.

Kerhotoimintaa oli takana noin kymmenen vuotta. Jäsenmäärä ja yhteistyötoiminta muiden kerhojen kanssa nousussa. Kerho oli vakaalla pohjalla, ja toiminta jatkuikin tasaiseen tahtiin seuraavien vuosien ajan.

Koska kerho oli hyvässä jamassa, jäsenet alkoivat miettiä, että jos ostettaisiin kiinteistö omaksi. Nykyinen Kapteeninkadun kiinteistö ei kuitenkaan mahtunut budjettiin, joten muita vaihtoehtoja alettiin käymään läpi. Vuonna 2015 kerhon jäsenien korviin kantautui huhu, että kaupunki myisi kiinteistöjään. Yksi näistä oli Hevoshaassa sijaitseva Pienteollisuustalo. Kerho otti yhteyttä, ja päätyi ostamaan kyseisen rakennuksen tontteineen. Samassa kiinteistössä toimii asuntovaunu- ja autohuoltamo, leipomo, baari ja maalaamo.

Ennen kuin kerho pääsi muuttamaan, piti tehdä paljon remonttia. Leipomo siirrettiin kiinteistön etupuolelle, jotta kerhotilat mahtuisivat kiinteistön takaosaan leipomon entisiin tiloihin. Pullantuoksuiset bikerit olivat löytäneet kotinsa. Kiinteistöä on kunnostettu vuosien varrella runsaasti.

Koska kerhossa oli jäseniä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja oma kiinteistö toi uutta puhtia kerhon jäseniin, alettiin laajentamaan toimintaa. Tapahtumia päätettiin järjestää lisää. Näistä mainittakoon esim. Hakapirtti Meeting ja Poker Run.

2018 Kujansuu MC oli jälleen mukana Haminan elomarkkinakulkueessa, ja tällä kertaa palkittiinkin ’Paras ryhmä’ -kunniakirjalla.

Vaikka kerholla alkaa olla jo kilometrejä takana, ja perinteisten harrastemuotojen lisäksi on tullut paljon oheistoimintaa, kerholla riittää vieläkin virtaa reissata, rassata ja bilettää ankarasti.

”Aijomme jatkaa vielä seuraavat 30 vuotta.” -Hietsu 30.9.2023