Mopokisat

Tapahtumassa ajetaan kisaa mopoilla 3 hengen joukkueilla neljässä eri luokassa (vakiot, viritetyt, ladyt ja triket). Kisojen jälkeen arpajaiset huikein palkinnoin! Mopokisat järjestetään joka vuosi maaliskuun alussa Hamina Bastionissa. Tapahtuma on koko perheelle, ja ilmainen katsojille.

Legendan mukaan idea mopokisojen järjestämisestä syntyi 2000-luvun alkupuolella kerhon saunailtamissa. Tuohon aikaan Haminassa oli vielä vähemmän talvitapahtumia mitä nykypäivänä, joten aika oli hyvin otollinen yrittää järjestää viihdettä paikallisille. Syteen tai saveen, kisojen jälkilöylyt olisivat ainakin kovat. Kerhon tilat sijaitsivat tuohon aikaan Hietakylässä Savilahden rannassa, joten kisat päätettiin järjestää jäällä. Ensimmäiset kisat järjestettiin vuonna 2002.

Kaikki sujui mallikkaasti ottaen huomioon, että kyseessä oli kerhon ensimmäinen kerta kisoja järjestäessä. Puolessa välissä kuitenkin joku oivalsi, että täältä pitäisi makkaraa saada. Pienen säädön jälkeen grilli oli kuumana ja makkarat tirisemässä. Nykypäivänä grillikioskeja tapahtumassa on vähintään kolme, joita pyörittävät kerhon jäsenien puolisot ja kaverit. Lause ”Pitäähän nyt ainakin kisamakkara käydä syömässä.” on kuultu niin monta kertaa kisoissa, joten on hauska ajatella, että ensimmäisissä kisoissa melkein jäätiin ilman makkaroita.

Tulevina vuosina kisojen osallistuja- ja yleisömäärä kasvoi tasaista tahtia. Mopokisoja pystyttiin järjestämään melkein joka talvi ensimmäisen kymmenen vuoden ajan. Jäätilanteen seuraaminen aiheutti suurta päänvaivaa järjestäjille. Jäällä järjestettävien kisojen loppua kohden kisoja jouduttiin perättäisinä vuosina perumaan turvallisuussyistä, ja kamelin selkä katkesi lopulta siinä kohtaa, kun rataa auranneet traktorit tippuivat jäihin. Mopokisojen tulevaisuus ei näyttänyt hyvältä.

Uutta kisapaikkaa etsittiin kuumeisesti. Vuonna 2014 Tervasaaressa sijaitseva taideteos nimeltä ’Woima-Sonni’ oli siirretty pois, ja siitä saatiin idea pitää kisat Tervasaaressa. Tämä sopi kaupungille. Mopokisat päästiin järjestämään ainakin kerran usean välivuoden jälkeen. Helpotus oli suuri. Mopokisat nimettiin pilke silmäkulmassa sinä vuonna ’Woima-Sonnin muistoajoiksi’.

Yleisö ei ollut unohtanut kisoja. Osallistujiakin riitti, ja kisat olivat kuraisemmat kuin koskaan aikaisemmin. Tilannetta ei kuitenkaan helpottanut yhtään se fakta, että Tervasaareen oli lähitulevaisuudessa tulossa työmaata, joten kisojen tulevaisuus oli jälleen epävarma.

Kerholla kävi kuitenkin tuuri. Hamina Bastioni tarjoutui kisapaikaksi seuraavan vuoden kisoja varten, ja onkin siitä lähtien toiminut Mopokisojen kotina. Ei enään tarvinut miettiä kestääkö jää taikka missä kisoja pidettäisiin. Nyt pystyttiin sitten keskittymään kunnolla tapahtuman kehittämiseen.

Kisapaikkana Bastioni on osoittautunut erittäin päteväksi ratkaisuksi. Radalle on tarpeeksi tilaa, ja yleisö näkee toiminnan helposti kokonaisuudessaan. Varikko-alue sijaitsi alunperin viereisellä parkkipaikalla, mutta kun Bastionin muuriin puhkaistiin reikä vuonna 2019, varikko on sijainnut sen jälkeen pesäpallokentän vieressä, joka myös helpottaa kisaajien kulkua radalle.

Mopokisat ovat paisuneet vuosi vuodelta suuremmaksi. Kävijämäärät ovat päivän aikana useampi tuhat, ja pidempääkin saavutaan katsomaan kisoja. Kisat myös esitettiin vuonna 2023 ensimmäistä kertaa suorana Youtubessa.

Tapahtuma työllistääkin monia henkilöitä, joiden panos on korvaamaton. Suuret kiitokset Kujansuu MC:n jäsenien puolisoille ja perheille, talkoolaisille ja Hamina Bastionin henkilökunnalle! Unohtamatta lukemattomia yrityksiä, jotka sponsoroivat kisoja!

Tulevista Mopokisoista tulee tietoa ensimmäisenä meidän Facebook-sivuille! Tapahtumat-sivuja voi myös käydä tarkistelemassa samassa paikassa, jonne myös tapahtuman tiedot tulevat. Menneistä kisoista on kattavasti kuvia meidän Facebookin albumit-osiossa.